2009. november 15., vasárnap

Éjszaka a Múzeumban

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Ezen az estén még a szervezők is igencsak meglepődtek, amikor az éjszaki múzeumlátogatásra egyre csak jöttek és jöttek az érdeklődők. A nyári Múzeumok éjszakája programsorozat mintájára a Móra Ferenc Múzeumba várták azokat, akik szívesen ellátogatnak az eddig nem látott helyiségekbe.


Éjjeli őrjárat

A „mindenki hozzon zseblámpát” figyelmeztetést olyannyira komolyan gondolták a múzeum munkatársai, hogy az alagsori helyiségekbe, raktárakba belépők valóban meglepődtek, amikor sötétség fogadta őket. A természettudományi gyűjteményben sejtelmesen villogtak a kitömött állatok gombszemei, ahogy a gyerekek lámpáikkal rájuk világítottak, s néha még azt is érezni vélték, hogy némelyik madár megrebbenti örök mozdulatlanra fagyott, repülésre tárt szárnyát, vagy épp a polc tetején fára tekeredett kígyó kiöltögeti villás nyelvét.
Persze nem volt azért minden ilyen ijesztő, hiszen a néprajzi gyűjteménybe, vagy épp a régészeti bemutatóra ellátogatók bátran végignézhették a múzeum eddig be nem mutatott kincseit.

Ősi cserépurna és a rohasztott tojásfehérje

A kitömött állatsereglet mellett talán a legnagyobb érdeklődéssel kísért bemutatót Hamar Edina főrestaurátor tartotta. Bepillantást nyerhettünk a folyamatba, ahogy a régészek által nagy gondossággal kiásott cseréptöredékekből csodálatosan ép edény születik. Az újra egésszé váló, ezer darabra tört üvegflaska, vagy az ősi gyöngysor összerakása, a „babával” (földlabdával) kiemelt morzsolódó cserépedény kibontakozása mind-mind csodálattal töltötte el a résztvevőket. A főrestaurátor által bemutatott konzerváló „vegyszerek” segítségével, az aranyozó pálinka, az ökörepe, a rohasztott tojásfehérje alkalmazásával szinte az ősi készítésmóddal megegyezően, a több ezer, vagy akár tízezer darabos puzzle-játékból épülnek újjá a hajdani használati tárgyak, eszközök.

Teltház minden szinten

Ezúttal bátran ki lehetett tenni a Móra Ferenc Múzeumra a megtelt táblát, hiszen ezen az estén közel ezer érdeklődő látogatott el az intézménybe. Volt, aki a műhelyekbe, a raktárak mélyébe kukkantott be, de az emeleten Kubinyi Anna textilművész rendhagyó tárlatlátogatójára, a díszteremben a múzeum nyugalmazott igazgatója, Trogmayer Ottó A ló féktávolsága című könyv-bemutatójára is sokan kíváncsiak volt. A főlépcsőn a Szegedi Divatiskola „Szonett Szegedhez” című, Juhász Gyula költeménye alapján megrendezett divatbemutatója fűszerezte az estét.