2009. november 8., vasárnap

Böllérnap Balástyán

Disznótor hun lovasokkal





Balástyán ezen a hétvégén igazán finom szendvicset gyártottak a falugazdák. Hozzávalóként elővettek pár őrült malacot, akik acélmérgezésben kívántak elhalálozni. Tettek mellé néhány jókedvű böllért, megfűszerezték némi zenés műsorral, egy csipetnyi vurslival, leheletnyi férfitoroknak való szilvapálinkával. Majd az egészhez hozzáadtak egy csapat hun lovast. És ha valakinek még ezek után ejtőzni támadt kedve, az meglátogathatta a különleges állatsimogatót, ahol hagyományos falusi állatokkal lehetett tévéképernyőnél közelebbi barátságba kerülni, vagy végignézhette az elmaradhatatlan bazársor csodakínálatát.

Balástyán, a Rendezvényház melletti téren már péntek délután nagy volt a sürgés-forgás: óriási tábortűz mellett sült a szalonna, a színpadon aerobic bemutató és malacsirató versek majd a Kozmix szórakoztatták a kilátogatókat. De az igazi gyilkos szám szombat reggel kezdődött: az elmaradhatatlan pálinkakoccintás után megkezdődött az öldöklés, az önként felajánlkozó malackák számára, bár később, az asztalon megnézve őket, kiderülhetett, hogy mosolyuk azért mégsem volt olyan őszinte.
     A böllérek kopasztották, szalmával, fával, gázzal pörzsölték, különböző bontási módokkal szedték darabjaikra a malackákat. A Vám- és Pénzügyőrség és a Szegedi Tűzoltóság csapata technikai bemutatóval, valamint saját kezű disznóvágással is megmutatta, hogy a mentés mellett a bontáshoz is igencsak jól értenek.
     Malac sült a nyárson, kondérokban rotyogtak a különféle pörköltek - csülökpörkölt, marhapörkölt, birkapörkölt -, tárcsán sült a hús, a máj. Egyszóval minden adott volt ahhoz, hogy a kilátogató betekintést nyerhessen egy hagyomány továbbélésébe, ízletes étkeket kóstolhassanak. Az biztos, hogy a felvonultatott alapanyagok frissebbek, a böllérek orra a pálinkától pirosabb, a jókedv nagyobb már nem lehetett.
     A hun lovasok bemutatója testet-lelket megmozgatva fűszerezte meg ezt a finom és igazán ízletes balástyai napot. Ha valaki nemcsak úgy szeretné megismerni az étkek eredetét, ahogy a hűtőpultban látja, az itt biztosan sok mindent megtudhatott arról, mi is kerül az asztalunkra.