2012. augusztus 1., szerda

Fürjesi Csaba: Virtuális lét – tárlat a szegedi REÖKben

A szegedi REÖK Palotában 2013. március 23-a és május 5-e között volt látható a salgótarjáni születésű képzőművész, Fürjesi Csaba tárlata. Most a kiállítás virtuális túráját mutatjuk be.


A művész a kilencvenes évek óta rendszeresen jelentkezik tárlatokkal hazai és külföldi kiállítóhelyeken. Többféle stílust elsajátított a tisztán indulati foltfestészettől a figurális, realisztikus megfogalmazásig bezárólag. Kísérletező alkat: sajátos egyedi grafikai eljárásokat dolgoz ki, szokatlan anyagú installációkat épít. Alkotásainak témáit tekintve leginkább az egzisztencializmus hatott rá, egyik fő témája ezért a jelenlét, az ember időben és térben változó élménye létéről.Szférák

A szegedi tárlat Fürjesi Szférák című, legutolsó ciklusát mutatja be. Az alkotások elbizonytalanítanak a fizikai jelenlét alkotóelemeinek szilárdságában. Az interferencia, mint a dolgok, vagy ugyanúgy emberek kontúrjait kitöltő motívum egy vibráló, folyton változásban lévő anyagiságot ábrázol, midőn valami vagy valaki nyitja meg rá a rést a jelenlétben a világ dolgainak súlyos közegéből.

Extra Temporal – Fürjesi Csaba festészetéről

Extra Temporal jelentése Időn kívüli. Egy olyan fogalmomról van szó, amely nem a konkrét, hanem a relatív időérzékeléshez kapcsolódik; ahhoz a helyzethez, amikor az idő lelassul és kitágul, a földi tér pedig elveszíti hagyományos ismérveit és olyan misztikus színpaddá válik, ahol a beavatásokhoz hasonlóan az igazi megismerés (felismerés) lehetőségét tartogató nagy történetek zajlanak.
Csaba monokróm kompozíciói az időn kívüliség álomszerű transzdimenziójában mozognak, ahol az általános realitást felváltják az illúziók, ahol mindent beborít az a folyamatosan kavargó mágneses térerő, amely bár a dinamikus mozgás illúzióját kelti, mégis homogén hátteret nyújt. Fürjesi jó érzékkel szakítja ki a megszokott objektumokat és sémákat eredeti kontextusukból, meggyökeresedett jelentésükből. Így válik nála a banális tárgy (asztal, ágy) és az állandóan jelen lévő figura a kontempláció eszközévé. A grafika és a festészet műfaji határterületén kísérletező Fürjesi elsősorban az emberi létezés kérdéseit kutatja, éppen ezért leggyakrabban visszatérő motívuma a test vagy éppen annak hiánya pulzáló asztráltest, vagy arctalan sziluettalak formájában. Képei a csöndes szemlélődés és a szomorkás, de mégis felszabadító magány vizuális esszenciái.
Szabó Noémi
művészettörténész


Fürjesi Csaba a Nyíregyházi Főiskolán, majd az Iparművészeti Egyetemen diplomázott 2003-ban. 2007-ben meghívással a Fayoumi oázisban, Egyiptomban, 2009-ben pedig Berlinben alkotott. 2010-ben megnyerte a Székelyföldi Nemzetközi Grafikai Biennálé nagydíját. 2011-ben Santa Catalina School ösztöndíjával Salvador Dali műtermében dolgozott Montereyben. A Ceredi Művésztelep művészeti vezetője. Budapesten él és alkot. Művei több hazai és külföldi közgyűjteményben megtalálhatók: Magyar Nemzeti Galéria, Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét, Graphische Sammlung der Eth, Zürich, Oxford University Collection, Wolfson College, The Tosa-Washi International Committee, Kochi, Japán