2010. június 16., szerda

Vuvuzela-fiesta a dél-afrikai vb-n

A vuvuzela (más néven: darázskürt) (bantu nyelven: lepatata) egy dél-afrikai levegőkürt. Körülbelül egy méter hosszú, általában futballmérkőzéseknél fújják a rajongók.

Az 1990-es években eredetileg ónból csinálták, 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport műanyagból kezdte el tömegesen gyártani. A vuvuzela a két nagy dél-afrikai futballcsapat, a Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates mérkőzésének az egyik jellemzője. A Kaizer szurkolóinak sárga vuvuzeláik, míg az Orlandónak fekete-fehér vuvuzeláik vannak.
Amennyiben az eszközt rendszertelenül fújják akkor annak zajos és idegesítő hangja van, a 2009-es konföderációs kupán sok külföldi szurkoló és TV-néző kritikáját váltotta ki a „zümmögésre" hasonlító hangja. Másfelől a dél-afrikai futballrajongók szerint a vuvuzela hozza el az élénk légkört a stadionba és adja a hangulatot, csakúgy mint más országokban a dobok, trombiták.
Sokak kérték a nemzetközi labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra tiltsa be a hangszert, ami eredetileg 2008 júliusáig be is volt tiltva, azonban ekkor újra engedélyezték a használatát. A betiltás akkori oka a hangszerrel elkövetett bántalmazások voltak.