2010. május 5., szerda

Sörényes hangyász a Szegedi Vadasparkban

Új és igencsak különleges lakóval gyarapodott a Vadaspark állatsereglete. A közönség számára is látható egy dél-amerikai sörényes hangyász, ami eredeti élőhelyén Guatemalától egészen Argentína északi részéig a legveszélyeztetettebb hangyászfajnak számít. Ursula, a hangyász nőstény, a Nemzetközi Fajmegmentési Program keretében hosszas egyeztetés és gondos előkészítés után került a Dortmundi Állatkertből Szegedre.
Az állat megjelenése igencsak érdekes és talán mulatságos is, amelyhez hasonlót sem nagyon találni az amúgy rendkívüli formagazdagsággal bíró élővilágban. A meglepetést csak növeli, hogy Magyarországon eddig még nem volt látható ez a ritka emlős, így a legtöbben csak rajzfilmeken és természetfilmeken találkozhattak a hangyásszal. Közel kétméteres hosszából a farok majdnem egy métert tesz ki. Nyelvét kis tüskék borítják, és az állat mintegy 60 centiméter mélyre tud behatolni vele egy hangyajáratba. Táplálkozás közben a hangyász nyállal nedvesíti be nyelvét, ez azonban egyáltalán nem ragadós. Mellső lábain 5-5 ujja van, a második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, ezekkel védekezik, illetve ássa ki a hangyabolyokat. Hatalmas és erős karmaival még a jaguárral és pumával is szembeszáll, két lábára állva, a régies magyar neve, a hangyászmedve erre a viselkedésére utal. A járása szintén egyedi, hiszen a mellső lábaival nem talpon, hanem a „csuklóján” jár. A hangyász magányos: lakott területek közelében éjjel aktív, máshol viszont nappali állat. Korábbi tapasztalatok alapján fogságban akár 26 évig is él. A fajt elsősorban az élőhelyének elvesztése, másrészt a vadászat veszélyezteti.

Hangyászebéd, hangya nélkül

Mint a neve is mutatja, vadon elsősorban termeszekkel, hangyákkal táplálkozik. A hangyafészkeket kiássa, a termeszek betonkeménységű várait hatalmas karmaival bontja meg. Természetesen, a Vadasparkban nem lehet megoldani a hangyákkal való etetését. Helyette egy rendkívül magas fehérjetartamú keveréket adnak neki, amelyet a Dortmundi Állatkert kísérletezett ki. A különleges menü többek között kutyatápot, marhaszívet, szárított garnélát, porított zabpelyhet, túrót, almát, banánt, körtét, paradicsomot és főtt tojást tartalmaz. Etetéskor meleg vízzel massza állagúvá kavargatják, majd egy kiskanál mézzel, és szitált tőzeggel „fűszerezik”. A hangyász rendkívül finnyás állat, vagyis ragaszkodik a megszokott ízekhez, így ügyelni kell nemcsak a hozzávalók minőségére, hanem pontos arányára is. Azt viszont már megtapasztalhatták a Vadaspark munkatársai, hogy a joghurt kivételes csemege Ursulának. A hangyász gondozásával kapcsolatban további érdekesség, hogy rendkívül mélyen alszanak, és ha hirtelen riadnak fel, könnyen agresszívakká válhatnak (volt már halálos baleset is az állatkertek történetében). Ezért a gondozói, ahogy belépnek hozzá, hangosan mondják a nevét, míg föl nem emelve a fejét jelzi, hogy felébredt. Ezután akár már kézzel is terelhető. A fajmegmentő programmal való egyeztetés szerint rövidesen várható a nőstény mellé egy hím is, így a fő célként a faj tenyésztése is megoldható lesz.