2009. december 19., szombat

M3 Archeopark - Polgár


M3 Archeopark - főtér in Magyarország

Az M3 ARCHEOPARK 2007. május 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban ízelítőt kaphatunk a tájegység történetéből, tárgyaiból, népi kultúrájából. Többek között egy temetkezési halom, és Csörsz-árok rekonstrukciós építményei mellett, egy Európában is egyedülálló újkőkori házat tekinthet meg a látogató. Régészeti-ismeretterjesztő multimédiás anyagok segítségével az érdeklődők megismerkedhetnek az Észak-alföld páratlan élő- és növényvilágával, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, a térség kulturális örökségével, kultúrtörténeti értékeivel, valamint megtekinthetik az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatai.


M3 Archeopark - honfoglaló magyarok jurtája in Magyarország

Az egykori nomád lakóhely belsejét mutatja be. A férfi és a női bábu öltözete is a keleti hagyományokat követi. Külön oldalon laktak a nők és a férfiak. A férfiak oldalán az általuk használt eszközök láthatók (íj, nyílvessző, fanyereg, lószerszámok, lófarok, díszes szabja, üllő), míg a másik oldalon volt a nők és a gyerekek lakhelye (kendők, vászon tarisznya, díszpárnák).
A jurtákban lévő kiállítások az itt élt emberek mindennapjait, megélhetésük módját mutatják be.


M3 Archeopark - újkőkori lakóház in Magyarország

A park régészeti részében az újjáépített Új kőkori lakóház képviseli, mely Európában egyedülálló. (időszámítás előtt 5000-4600).
A ház 7x11 méter nagyságú, magassága 5,5 méter, cölöpszerkezetű. Fala a tartócölöpök közé font favesszőből és nádból készült, melyet agyaggal betapasztottak, és bekarcolással, vörös okker festékkel díszítettek. Padlója döngölt és tapasztott föld, tetejét náddal fedték. A ház berendezése hasonló korú tárgyak rekonstrukciója alapján készült.