2010. október 11., hétfő

Bit-retró kiállítás a Rendezvényházban

TV-focitól a személyi számítógépig



Többszáz régi számítógéppel, játékkonzollal és kvarcjátékkal ismerkedhettek meg azok, akik a hétvégén kilátogattak az újszegedi Rendezvényház interaktív kiállítására. Mári Zsolt, a kiállítás szervezője és a gyűjtemény tulajdonosa, Szakács Gábor vezette végig az érdeklődőket a gyerekszemnek ismeretlen elektronikus játékon. A működő játékok elé nemcsak az apróságok, de a felnőttek is nagy örömmel ültek le, hiszen sokak fiatalsága, iskolás élményei elevenedtek meg újra.

A reklámgrafikusként dolgozó Szakács Gábor korábban a nagysikerű PC Guru számítógépes magazin újságírójaként szerelmesedett bele a játékkonzolok világába. Először persze csak a tesztelés, a játék nyújtotta öröm munkálkodott benne, de 2005-ben történt meg az igazi „őrülés”, ahogy a gyűjtő fogalmazott. Egy cikk kapcsán került elő egyre több kvarcjáték, majd játékkonzol először az ismerősöktől, amit a szinte tudatos gyűjtőmunka követett. Bolhapiacokon, internetes árveréseken sikerült egyre több és több darabot beszerezni a gépekből, játékkazettákból, kiegészítőkből.
Ezzel párhuzamosan kerültek elő a magyarországi személyi számítógépek hőskorának legendás darabjai, a ZX81, a HT1080Z iskolaszámítógép, a Spectrum, a Commodorok és az Atarik, amivel mára már több ezressé bővült a magánmúzeum.
A teremben felállított monitorokon a Pacman-tól kezdve a tv-focin keresztül, a Princ of Persia játékig bátran kipróbálhatták az érdeklődők a játékokat. A csillogó gyerekszemek és a bit-retró múltidézésébe belefeledkezett felnőttek sorra járták végig a gépeket, rácsodálkozva a néhány megabytos háttértárolókra, a lyukszalaggyártó gépmonstrumra, a papírvékonyságú floppylemezekre, a tapadókorongos joystickokra.