2010. február 20., szombat

Robert Capa legendás fotói Szegeden

Összesen 57 eredeti Robert Capa-fotót tekinthetnek meg a látogatók a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.


A tárlaton látható lesz Capának a normandiai partraszálláskor készült legendás fotója is. Capa vakmerőségére jellemző, hogy a katonákkal együtt ő is rohamcsónakba szállt, s hat órán át fényképezte a heves közelharcot. A világhírű fotós fénykép kockák sokaságával, szinte filmszerűen örökítette meg a normandiai partraszállást. A szegedi kiállítás ebből mutat egy sorozatot.
Robert Capa mondta egyszer: „A háború nekem olyan, mint egy öregedő színésznő – egyre veszélyesebb és fotón mind kevésbé ábrázolható” Egy másik szállóigévé vált kijelentése szerint „ha képeid nem elég jók, akkor nem mentél elég közel.”

A XX. század egyik misztikus szerelmi kapcsolata is Capához köthető. A fotós beleszeretett a gyönyörű színésznőbe, Ingrid Bergmanba. Bergman ekkor még házas volt. A nő egy ideig hűséges maradt a férjéhez, de később szerelmes lett Capába. A vakmerő fotográfus óriási befolyással volt Bergmanra, később mégis szakítottak, mert Capa nem merte elkötelezni magát.
A képeket tartalmazó ládákat a kiállítás kezelőjének, Lengyel Beatrixnak a jelenlétében nyitották fel a múzeum munkatársai. Az egyedülálló kollekció a Ludwig múzeum anyagából és magyar tulajdonban lévő, úgynevezett „Master Selection”-ből áll, melyekről több másolat már nem készíthető. A magyar állam 2008-2009-ben vásárolta meg ezeket a képeket, hogy kulturális örökségünk részévé válhasson ez a különleges látásmódú művész képi hagyatéka. A kiállítás Capa egész életútját reprezentálja, minden lényeges háborúról, minden lényeges helyszínről láthatunk képeket, ahol fényképezőgépével megfordult.