2010. február 20., szombat

Móra Ferenc Múzeum

 
A teljes méretű kép megtekintéséhez kattintson a kisképre

Robert Capa legendás fotói Szegeden

Összesen 57 eredeti Robert Capa-fotót tekinthetnek meg a látogatók a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.


A tárlaton látható lesz Capának a normandiai partraszálláskor készült legendás fotója is. Capa vakmerőségére jellemző, hogy a katonákkal együtt ő is rohamcsónakba szállt, s hat órán át fényképezte a heves közelharcot. A világhírű fotós fénykép kockák sokaságával, szinte filmszerűen örökítette meg a normandiai partraszállást. A szegedi kiállítás ebből mutat egy sorozatot.
Robert Capa mondta egyszer: „A háború nekem olyan, mint egy öregedő színésznő – egyre veszélyesebb és fotón mind kevésbé ábrázolható” Egy másik szállóigévé vált kijelentése szerint „ha képeid nem elég jók, akkor nem mentél elég közel.”

A XX. század egyik misztikus szerelmi kapcsolata is Capához köthető. A fotós beleszeretett a gyönyörű színésznőbe, Ingrid Bergmanba. Bergman ekkor még házas volt. A nő egy ideig hűséges maradt a férjéhez, de később szerelmes lett Capába. A vakmerő fotográfus óriási befolyással volt Bergmanra, később mégis szakítottak, mert Capa nem merte elkötelezni magát.
A képeket tartalmazó ládákat a kiállítás kezelőjének, Lengyel Beatrixnak a jelenlétében nyitották fel a múzeum munkatársai. Az egyedülálló kollekció a Ludwig múzeum anyagából és magyar tulajdonban lévő, úgynevezett „Master Selection”-ből áll, melyekről több másolat már nem készíthető. A magyar állam 2008-2009-ben vásárolta meg ezeket a képeket, hogy kulturális örökségünk részévé válhasson ez a különleges látásmódú művész képi hagyatéka. A kiállítás Capa egész életútját reprezentálja, minden lényeges háborúról, minden lényeges helyszínről láthatunk képeket, ahol fényképezőgépével megfordult.

2010. február 14., vasárnap

Memento Park Budapest

A kommunista diktatúra gigantikus emlékművei
Budapest XXII. kerületében, a forgalmas 7-es főútvonal mellett található a Memento Park, kortörténeti emlékhely, kulturális központ, egyben idegenforgalmi látványosság, amelynek hangsúlyos része a Szoborpark. Ebben a sajátosan kelet-európai gyűjteményben politikai vonatkozású, egykori köztéri szobrok láthatók, amelyek a szocialista kultúrpolitika és eszmerendszer igényei alapján 1947-1988 között kerültek Budapest utcáira.

Memento Park Budapest - a kommunista diktatúra gigantikus emlékei - Steinmetz kapitány és Osztapenko Magyarország
A kelet-európai diktatúrák 1989-90-re elbuktak. E politikai fordulat részeként Budapesten is napirendre került a kommunista ideológiát képviselő köztéri emlékművek ügye, további sorsuk rendezése.
A Szoborpark üzenete kettős: megidézi a diktatúra atmoszféráját, ugyanakkor, egyben lehetőséget biztosít annak feldolgozására, kritikai elemzésére.

Memento Park Budapest - a kommunista diktatúra gigantikus emlékei - hősi emlékmű Magyarország

2010. február 13., szombat

Operett bemutató Szegeden

operett_it (20) „Ez operett!” című első lemezének bemutatójára érkezett az IH Rendezvényközpontba Peller Károly, a Budapesti Operettszínház operettszínésze.
Peller Károly első önálló lemezén olyan kiváló közreműködőkkel együtt hallható, mint Oszvald Marika, Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika, Szendy Szilvi, Kékkovács Mara, Bódi Barbara és a névrokon Peller Anna. Az operettszínész több mint tíz éve játszik a Budapesti Operettszínházban, első jelentős szerepe Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében Bóni volt – azóta is főként a táncos-komikus karakterét ölti magára.

2010. február 7., vasárnap

Jótékonysági koncert: szegedi művészek Haitiért

A szegedi önkormányzat és két nagy művészeti intézménye, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar a haiti katasztrófa áldozatainak emlékére jótékonysági hangversenyt rendezett 2010. február 7-én. A koncerten Mozart Requiemje szólalt meg a színházban. Az est teljes bevétele a túlélők megsegítését szolgálta.
A kezdeményezéshez szegedi képzőművészek is csatlakoztak: a Szög-Art alkotóinak felajánlott műveiből kamara-kiállítást rendeztek az előcsarnokban; a megvásárolt művek vételára is a jótékony célra fordítódott. Szeged egy természeti katasztrófa, az 1879-es nagyárvíz után nemzetközi adakozás segítségével épült újjá, természetes tehát, hogy mai lakosai – művészetükkel, adományaikkal, a jegyváltásban megnyilvánuló támogatásukkal – részt vállalnak a világméretű segélyakcióban. Mozart Requiemjét a Szegedi Nemzeti Színház négy magánénekese, Kónya Krisztina (szoprán), Érsek Dóra (mezzoszoprán), László Boldizsár (tenor), Altorjay Tamás (basszus), a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólaltatta meg Gyüdi Sándor vezényletével. Az esten közreműködött Fekete Gizi színművésznő.